ICT in het Onderwijs

Hoe gebruik ik Discussions?

Updated on

Discussions zijn een goed middel om:

 • Studenten te laten samenwerken: een discussion is een plek waar studenten online samenkomen en daarmee een goede plek voor studenten om samen te werken. Je kunt voor aparte groepen aparte discussion topics maken en ruimte geven om bestanden te delen;
 • Studenten op een laagdrempelige manier te laten discussiëren over een bepaald topic;
 • Studenten voorzien van (peer)feedback: in een discussion topic kunnen studenten bestanden als documenten en video's delen die iedereen in het topic kan zien. Zo kunnen studenten binnen het topic peer-feedback geven op de gedeelde bestanden en feedback ontvangen op de bestanden die zij delen.  

In Discussions maak je discussion fora, waaraan je discussion topics toevoegt. Een topic is de plek waar studenten berichten kunnen plaatsen en lezen. Studenten kunnen dus niet discussiëren in een forum zonder topic(s).

Instructievideo

Over dit onderwerp is ook een video gemaakt. In deze video wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je discussions kan gebruiken. Onder de video vind je de uitgeschreven handleiding.

Discussions homepage

 • Navigeer naar Activities in de navbar van je cursus.
 • Klik op Discussions. Je landt op de Discussions homepage.
 • Op de Discussions homepage zie je een overzicht van alle fora en bijhorende topics die je voor een cursus hebt aangemaakt. Dit is de Discussions List.
 • Onder Subscriptions selecteer je hoe je notifications (e-mailberichten) wilt ontvangen van discussion fora, topics en threads waarvoor je je hebt aangemeld.
 • Onder Group and Section Restrictions zie je welke groep studenten je toegang hebt gegeven tot welk fora en topics. Je kunt deze toegang hier ook direct aanpassen. Klik als je klaar bent op Save. 
 • Onder Statistics genereer je statistieken over de fora en topics en/of hun gebruikers. Je ziet gemakkelijk of studenten actief deelnemen aan een discussion, welke topics de meeste of minste reacties opleveren, et cetera. Je kunt deze data exporteren naar Excel.  
 1. Klik op New om een nieuw discussionforum of topic aan te maken.
 2. Klik op More Actions om:
  • een forum te kopiëren of een topic te kopiëren in een ander forum (Copy).
  • de volgorde van de fora en topics aan te passen (Reorder).
  • fora en/of topics te selecteren en te verwijderen (Delete).
  • verwijderde fora/topics terug te halen (Restore).
 3. Klik op Hide All Topics om alle topics te verbergen. Je krijgt zo een beter overzicht van de discussionfora in de cursus.
 4. Klik op Settings om de instellingen van de fora (Discussion Settings) aan te passen.

Subscriptions

Onder het Subscriptionstabblad zie je een lijst van de fora, topics en threads waarvoor jij je hebt aangemeld om notifications te ontvangen.

Als je je aanmeldt voor een forum of topic, meld je je automatisch aan voor alle threads binnen dat forum of topic. Hoe je je aanmeldt voor een forum of topic, lees je in het artikel Hoe beheer ik mijn discussions?

 1. Selecteer of je hier al jouw subscriptions wilt zien, of alleen die van de fora, de topics of de threads. Klik op Apply.
 2. Onder Default Notification Method selecteer je of je berichten standaard ontvangt in de minibar, direct als e-mail of in je dagelijkse summary of activity.
 3. Je kunt voor elk forum, elk topic en elke thread apart aangeven hoe je notifications wilt ontvangen.
 4. Klik op Subscribed om je af te melden voor een forum, topic of thread.

Group and Section Restrictions

Met restrictions kun je fora en topics toewijzen aan bepaalde groepen. Alleen de studenten in deze groep kunnen het betreffende forum/topic zien en gebruiken. Er is ook een video over dit onderwerp gemaakt. Onder de video vind je een stapsgewijze uitgeschreven handleiding.

 1. Selecteer van welke groep je de restrictions wilt zien voor welk forum.
 2. Pas de vinkjes aan als je bepaalde groepen wel/geen toegang wilt geven tot bepaalde fora en/of topics.
 3. Klik op Save om je wijzigingen op te slaan.
 4. Klik op Automatically create restricted topics als je onder een forum topics wilt aanmaken die alleen toegankelijk zijn voor een bepaalde groep. De topics in het forum krijgen de naam van de groepen in de geselecteerde group category.

Statistics

Onder Statistics kun je apart de statistieken voor gebruikers van de discussions en de fora en topics zien.

Users

 1. Onder Org Unit Statistics zie je het totaal aantal geposte threads en antwoorden (Replies) en het aantal niet goedgekeurde posts.
 2. Onder User Statistics zie je de activiteit per student. Selecteer achter View By of je alle studenten wilt zien of alleen de studenten in een bepaalde groep. Klik vervolgens op Apply.
 3. Klik op Export to CSV File om de statistieken per student te downloaden naar een csv-bestand (deze kun je openen met Excel).

Forums and Topics

 1. Onder Org Unit Statistics zie je het totaal aantal geposte threads en antwoorden (Replies), het aantal gepinde threads en het aantal niet goedgekeurde posts.
 2. Onder Forum and Topic Statistics zie je de activiteit per forum en topic.
 3. Klik op Export to CSV File om de statistieken van de fora te downloaden naar een csv-bestand (deze kun je openen met Excel).
Previous Article Hoe richt ik een cursus in met behulp van de Course Builder?
Next Article Hoe maak ik een discussion forum aan?