ICT in het Onderwijs

Hoe gebruik ik lockers voor groepen?

Updated on

Wanneer je studenten in groepen (Groups) verdeelt om hen bijvoorbeeld samen te laten werken aan een opdracht, te laten discussiëren over een topic of om peerfeedbackrondes te houden, is het belangrijk dat zij onderling goed met elkaar kunnen communiceren. Door middel van een Group Locker geef je studenten de mogelijkheid om gemakkelijk en snel bestanden met elkaar te delen.

Voordelen van een Group Locker:

 • Het is een groepsgebonden digitale opslagplaats van 1 GB (vergelijkbaar met Dropbox) waarin studenten verschillende soorten bestanden (documenten, afbeeldingen et cetera) kunnen uploaden en opslaan binnen Brightspace.
 • Alle groepsleden kunnen mappen aanmaken om de lockerinhoud te ordenen en nieuwe (HTML-)bestanden creëren.
 • Als docent kun je de inhoud van alle lockers bekijken en wijzigen (je hoeft hiervoor zelf geen lid te zijn van de groep).  
 • Docenten kunnen gemakkelijk groepsleden vanuit de locker mailen met de optie Email Group Members.
 • Alle groepsleden kunnen de bestanden in de locker downloaden en offline bewerken, waardoor studenten eenvoudig elkaars werk kunnen bekijken, aanvullen en van feedback voorzien.
 • Alle bestanden binnen de locker zijn alleen voor de groepsleden (en de docent) toegankelijk en kunnen dus niet publiek gemaakt worden.
 • Alle groepsleden kunnen zien wanneer voor het laatst een bestand geüpload is en door wie. NB: je kunt bestanden niet online bewerken.

Laat duidelijk aan je studenten weten dat jij als docent alle bestanden in de locker kunt inzien. Wellicht willen studenten liever niet dat de docent alle kladversies kan inzien, dus hier moeten ze rekening mee kunnen houden.

Lockers instellen

 • Navigeer naar Administration in de navbar van je cursus.
 • Klik op Groups. Je landt op de Groups homepage.
 1. Selecteer onder View Categories in het dropdownmenu de group category waaraan je een locker wilt toewijzen (in de afbeelding hierboven zie je dat de group category Practicumgroep is geselecteerd en dat deze uit twee groepen studenten bestaat, Pracgr-1 en Pracrg-2).
 2. Klik op het pijltje achter de naam van de groep.
 3. Klik op Edit Category.
 1. Scroll naar Additional Options onderaan de pagina en vink Set up lockers aan.
 2. Klik op Save. Je landt weer op de Manage Groupspagina.

Om naar de lockers te gaan, klik je wederom op Edit Category onder het pijltje achter de group category.

Onderaan de pagina zie je Existing Workspace en daaronder de lockers die je hebt aangemaakt. Elke groep in de group category heeft nu een locker (in het voorbeeld zijn twee lockers aangemaakt: een locker voor Pracgr-1 en een locker voor Pracgr-2).

 1. Klik op (een van) de link(s) om naar een locker te gaan (bijvoorbeeld om een (start)document in de locker te plaatsen).
 2. Klik op Save of Cancel om terug te keren naar de overzichtspagina van de group category waarvoor je de lockers hebt ingesteld.

In de kolom Locker zie je nu dat je aan de groep(en) een locker hebt gekoppeld. Klik op Group Files om de locker van die groep te openen en bestanden in de locker te plaatsen/te bekijken (in bovenstaande afbeelding zie je dat de twee groepen Pracgr-1 en Pracgr-2 uit de group category Practicumgroep beide een locker hebben en dat de Group Files van Pracrgr-1 geselecteerd zijn om te bekijken).

(Start)document toevoegen

Bestanden die uit een locker verwijderd worden, kunnen niet meer hersteld worden - niet door de docent en niet door de studenten. De docent en de studenten kunnen allebei bestanden verwijderen. Voorzie de locker daarom direct van een README!-HTML-bestand en neem in de beschrijving de waarschuwing op dat verwijderde bestanden niet meer terug te zetten zijn, zodat studenten (en collega-docenten) hier direct van op de hoogte zijn wanneer ze de locker openen.  

 • Klik op de overzichtspagina van de group category op Group Files bij de gewenste groep (in de kolom Locker).
 • Klik op New File.
 1. Geef het bestand een naam (bijvoorbeeld: READ ME!).
 2. Vat kernachtig je boodschap samen onder Description.
 3. Klik op Create.

Zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien, bevat de locker nu een duidelijke waarschuwingstekst, zodat alle groepsleden weten dat zij extra voorzichtig moeten zijn met het verwijderen van bestanden:

 • Op eenzelfde manier kun je ook instructies toevoegen (of via Upload Files).
 • Klik op New Folder om de locker vast van mappen te voorzien.

NB: je kunt helaas niet hetzelfde bestand snel in verschillende groepslockers plaatsen. Je moet elke locker afzonderlijk openen en het (waarschuwings)bestand maken (New File) of uploaden (Upload Files).

Als je navigeert naar een Group Locker, landt je op het (tweede) tabblad Group Lockers (zie bovenstaande afbeelding). Klik nogmaals op Group Lockers om een overzicht te zien van alle group lockers binnen je cursus, van alle groepen over alle categorieën. Vervolgens kun je op elke groep klikken om de lockerinhoud te bekijken.

Een groepslocker heeft ook het tabblad My Locker. Alle bestanden die je hierin opslaat, zijn alleen voor de gebruiker (dus jijzelf, maar ook studenten hebben een eigen locker) toegankelijk en niet cursusgebonden. Het gebruik van deze privélocker raden we echter af, omdat je hier maar 1 MB in kwijt kunt en je de locker alleen via een groepslocker kunt bereiken. Gebruik de privélocker daarom bij voorkeur niet of alleen voor kleine persoonlijke notities.

Previous Article Hoe maak ik een discussion topic aan per groep?
Next Article Hoe beheer ik mijn discussions?