ICT in het Onderwijs

Hoe maak ik een Assignment?

Updated on

Assignment aanmaken

 • Klik op Activities in de navbar van je cursus.
 • Klik op Assignments. Je landt op de Assignments homepagewaar je een overzicht ziet van al je assignments.
 • Klik op New Assignment.

NB: Maak eerst een rubric en/of grade item aan, voordat je assignments klaarzet. Maak ook eerst groups aan, als je studenten gezamenlijk aan een opdracht laat werken/de opdracht als groepsopdracht beoordeeld.

 1. Geef de assignment een duidelijke naam: deze zie je terug op de Assignments homepage.  
 2. Klik bij Grade out of op Ungraded om het type Grade Item dat gekoppeld is aan te passen. Je kunt een keuze maken uit:
  • Edit or Link to Existing: Er opent zich een venster waarin je de assignment kunt koppelen aan een nieuw grade item of aan een bestaand.
  • Not in Gradebook: De assignment wordt gescoord aan de hand van het cijfer dat je bij Grade Out Of invult, maar komt niet in het Gradebook terecht.
  • Reset to Ungraded: Terugzetten naar geen score bij deze opdracht.
 3. Kies eventueel een due date voor de assignment.
 4. Licht de assignment eventueel toe met een korte instructie in de html-editor.
 5. Onderin de balk kun je ook opdrachtinstructies plaatsen. Van links naar rechts zijn er de volgende functies:
  • Klik op het wolkje om een document (File) te uploaden.
  • Klik op het bliksem/kettingteken om een Brightspace-quicklink naar een Existing Activity te plaatsen.
  • Klik op de ketting om een externe Link toe te voegen.
  • Klik op Record Audio om een audioboodschap te spreken.
  • Klik op Record Video om een videoboodschap op te nemen.

Let op. Als er een cijfer wordt ingevuld bij Grade Out Of, maar géén keuze wordt gemaakt in het menu, dan maakt Brightspace automatisch een Grade Item aan in het Grade Book (zonder Category), met de naam van het assignment  als naam van het Grade Item. Mocht je per ongeluk in Grade Out Of geklikt hebben, kies dan voor Reset to Ungraded om geen ongewenste Grade Items aan te maken.

Je kunt één grade item koppelen per assignment. Je kunt dus alleen grade items koppelen die je nog niet hebt gekoppeld aan een andere opdracht. Houd je grade book overzichtelijk door het grade item een naam te geven die duidelijk correspondeert met de bijbehorende opdracht.

Graders in de cursus kunnen vanuit Content geen attachments downloaden. Dit betekent dat als graders een bestand met extra informatie nodig hebben bij de beoordeling van de opdracht, je deze als attachment hier moet toevoegen aan de assignment.

Maak je een groepsopdracht? Geef de assignment dan een naam die duidelijk aangeeft dat het om een groepsopdracht gaat, zodat studenten hun groepswerk bij de juiste assignment inleveren.

Availability Dates & Conditions

Het eerste tabblad rechts bevat functionaliteiten rondom Availability Dates en Conditions:

 1. Start Date en End Date: Een start- en einddatum toevoegen waarop de Assignment zichtbaar wordt en/of onzichtbaar wordt voor studenten.
 2. Release Conditions: Voorwaarden toevoegen waar studenten aan moeten voldoen voordat ze de assignment kunnen maken. Meer over deze functie lees je in de handleiding Wat zijn release conditions en hoe gebruik ik ze?
 3. Special Access: De assignment zichtbaar maken voor een specifieke groep studenten of voor specifieke studenten verschillende due dates instellen. Een uitgebreidere uitleg hiervoor vind je in de handleiding Hoe stel ik restrictions in voor een Assignment?

Submission and Completion

 1. Selecteer onder Assignment Type wat voor type assignment het is:
  • Kies voor Individual assignment als studenten hun opdracht individueel inleveren en je ze individueel beoordeelt.
  • Kies voor Group assignment als studenten als groep één opdracht inleveren waar ze een gezamenlijk cijfer voor krijgen. Selecteer een groep onder Group Category.
 2. Selecteer onder Category onder welke categorie de assignment valt.
 3. Selecteer onder Submission Type op welke manier studenten hun opdrachten inleveren:
  • File submission: studenten uploaden hun opdracht als bestand in de assignment (bijvoorbeeld een Word- of PDF-bestand).
  • Text submission: studenten plaatsen een tekst, afbeelding of link naar hun werk in een tekstvak in de assignment (bijvoorbeeld als studenten een webpagina moeten maken, kunnen ze hier de link plaatsen).
  • On paper submission: studenten leveren hun opdracht hard copy in en hoeven deze niet meer te uploaden in de assignment. Met deze optie kun je de beoordeling van hard copy opdrachten toch invoeren in het grade book.
  • Observed in person: je observeert de student bij bepaalde taken in het college (bijvoorbeeld een presentatie of assessment) en voert de beoordeling vervolgens in de assignment in. De student hoeft geen bestand te uploaden in de assignment. Met deze optie kun je de beoordeling van presentaties of assessments in het college toch invoeren in het grade book.
 4. Selecteer onder Allow File Extentions welk type bestand ingeleverd mag worden:
  • No Restrictions: Geen restricties rondom bepaalde bestandtypen.
  • PDF Only: Alleen PDF bestanden kunnen ingeleverd worden.
  • Annotatable Files: Alleen bestanden die geschikt zijn voor de Annotation tool in Brightspace kunnen ingeleverd worden.
  • Files that can be previewed without conversion: Alleen bestanden zoals .HTM, .HTML, .MHT, .MHTML, en .BMP kunnen ingeleverd worden.
  • Images and Videos: Alleen afbeeldingen en video-bestanden kunnen ingeleverd worden.
  • Custom File Types: Zelf invullen welke bestandtypen ingeleverd mogen worden.
 5. Kies onder Submissions tussen:
  • All submissions are kept: Alle ingeleverde opdrachten van één student worden bewaard.
  • Only one submission allowed: Slechts de eerste ingeleverde opdracht van een student wordt bewaard.
  • Only the most recent submission is kept: Slechts de laatste ingeleverde opdracht van een student wordt bewaard.
 6. Kies onder Notification Email of en op welk emailadres je een notificatie-email wilt krijgen als een student een submission inlevert bij de assignment.
 • Als je kiest voor de optie Only the most recent submission is kept als het gaat om groepsopdrachten, communiceer dan goed naar je studenten dat de laatste die een document inlevert al het werk moet inleveren. Als studenten het werk opdelen en apart de documenten uploaden, wordt alleen de laatste bewaard. Als je kiest voor de optie Only one submission allowed is de opdracht gesloten als een van de groepleden iets inlevert. Communiceer ook dit goed naar je studenten!
 • Als je wilt dat studenten meerdere bestanden inleveren, kies dan voor Unlimited in combinatie met All submissions are kept.

Als je eenmaal het type assignment hebt gekozen, kun je dit later niet meer wijzigen.

Brightspace ondersteunt verschillende bestandstypen in Assignments, namelijk de volgende extensies:

 • Web document: HTM, HTML, MHT, MHTML
 • Tekst document: RTF, PPT, PPS, PDF, DOC, DOCX, PPTX, XML, XLS, TXT, WPD
 • Afbeelding: JPG, JPEG, PNG, GIF, BMP, TIF, TIFF
 • Media: SWF, MPG, MPEG, RM, MP3, MP4, M4V, M4A, AVI, WAV, RAM, ASF, MOV, RA

Evaluation and Feedback

 1. Selecteer onder Rubrics of je een rubric wilt toevoegen. Klik op Add Rubric om een eerder gemaakte rubric toe te voegen of op Create New om een nieuwe rubric te maken. NB: je maakt de nieuwe rubric aan in een nieuw venster. Voordat je deze kunt toevoegen klik je in de assignment op Save en herlaad je de pagina om de nieuwe rubric te kunnen koppelen.
 2. Kies onder Learning Objectives eventueel learning objectives.
 3. Vink aan onder Annotation Tools of je bij het nakijken van de assignment gebruik wilt kunnen maken van de annotation tool.
 4. Vink aan onder Anonymous Marking of je de namen van studenten wilt verbergen tijdens het nakijken.

Klik op Save and Close om terug te keren naar de Assignments homepage.

Om een assignment te kunnen beoordelen met een rubric, moet het maximaal aantal punten dat voor de assignment gehaald kan worden (Out of Score) overeenkomen met het maximaal aantal te behalen punten in de rubric die je aan het assigment koppelt. Lees meer over het beoordelen van een assignment met een rubric.

Assignment zichtbaar maken voor studenten

Nieuwe assignments zijn standaard onzichtbaar voor studenten. Je kunt de assignments zichtbaar maken door onderin de visibility aan te zetten.

Video-opdracht aanmaken

Je kunt met bovenstaande opties ook een video-opdracht aanmaken om studenten een video te laten inleveren. Hierbij moeten studenten de video eerst uploaden in Kaltura en vervolgens inleveren in de assignment. Bij het aanmaken van een video-opdracht maak je bij submission type gebruik van File submission of van Text submission:

 • File submission: gebruik deze optie als studenten naast de video ook een ander bestand in moeten leveren (bijvoorbeeld een tekstbestand met uitleg). Studenten uploaden het bestand in de assignment (bijvoorbeeld een Word- of PDF-bestand) en plaatsen de link naar de video in Kaltura in het commentaarveld. 
 • Text submission: studenten plaatsen de link naar de video in Kaltura met eventueel een korte uitleg in het commentaarveld van de assignment. Gebruik deze optie dus als studenten naast de video geen ander bestand hoeven inleveren.

Verder zijn de instellingen voor een video-opdracht gelijk aan die voor elke andere assignment.

Hoe studenten een video-opdracht moeten inleveren, staat beschreven in de studentenhandleiding: Hoe lever ik een video-opdracht in? Het is handig om deze handleiding te delen met je studenten, bijvoorbeeld in de beschrijving van de assignment in Brightspace. Zo is het voor hen ook duidelijk dat zij een video eerst moeten uploaden in Kaltura alvorens ze deze kunnen inleveren in de assignment.

Previous Article Hoe gebruik ik Assignments?
Next Article Hoe maak ik een nieuwe categorie of beheer ik mijn categorieën?