ICT in het Onderwijs

Hoe koppel ik een grade item aan een quiz?

Updated on

Over dit onderwerp is ook een video gemaakt. In deze video wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je een grade item aan een quiz kan koppelen. Onder de video vind je de uitgeschreven handleiding.

Een grade item koppelen aan een quiz

Wanneer je een quiz wilt beoordelen, kun je dit doen aan de hand van een  grade item. Daarvoor koppel je een grade item aan de quiz.

Lees het artikel Hoe maak ik een Grade Item? als je nog niet bekend bent met grade items en wilt weten hoe je een grade item aanmaakt. 

 • Navigeer naar Activities in de navbar van je cursus.
 • Klik op Quizzes. Je landt op de Quizhomepage, waar je het overzicht van je quizzes ziet.
 • Zoek in het overzicht de quiz waaraan je het grade item wilt koppelen en klik op het pijltje.
 • Klik op Edit. Je landt op het Propertiestabblad van de quiz.

Indien je een grade item wilt koppelen aan een nieuwe quiz, lees dan het artikel: Hoe maak ik een quiz? om te lezen hoe je een nieuwe quiz maakt. 

Assessmenttabblad

 1. Navigeer naar Assessment (derde tabblad).
 2. Vink onder Automatically Publish Evaluation aan of studenten hun score kunnen zien direct na het maken van de quiz:
  • Indien je deze optie inschakelt, zien studenten hun score direct wanneer zij de quiz inleveren.
  • Je moet deze optie inschakelen, als je wilt dat Brightspace cijfers automatisch in het grade book zet (punt 4).
  • Je moet deze optie inschakelen om studenten het standaard inleverbericht te tonen (default submission view) wanneer ze een quizpoging voltooien.
  • De weergegeven score reflecteert alleen wat Brightspace automatisch kan berekenen. NB: vragen die je handmatig moet nakijken (zoals open vragen), krijgen in Brightspace een score van nul. Dat betekent dat studenten een (sterk) vertekend beeld kunnen krijgen van wat hun score is, als je deze optie aanvinkt terwijl de quiz veel open vragen bevat.
 3. Selecteer in het dropdownmenu onder Grade Item het grade item dat je aan de quiz wilt koppelen. Klik op add grade item om in een nieuw venster een nieuw grade item te maken.
 4. Vink onder Synchronize to Gradebook aan of automatisch beoordeelde quizpogingen direct in het grade book worden gezet. NB: je moet eerst een grade item koppelen aan de quiz om deze optie te kunnen gebruiken. Daarnaast moet je Auto-publish attempt results immediately upon completion aan hebben staan (punt 2).
 5. Onder Student View Preview zie je op welke manier studenten hun score zien. Klik op het pijltje om de instellingen aan te passen. NB: door deze instelling hier aan te passen, overschrijf je de default student view voor dit grade item.

Je kunt een grade item maar op één plek gebruiken. Wanneer je een grade item dus al  gebruikt voor een andere activity, staat deze niet meer in het dropdownmenu.

Hoewel er een synchronisatie is tussen het grade book en de beoordeling in de quiz, raden wij aan om de quiz te beoordelen via de Activity.

Aantal inleverkansen

Op het Assessment tabblad kun je tenslotte invullen hoe vaak studenten de quiz mogen maken en inleveren. Als studenten meerdere pogingen hebben, geef je ook aan welke score in het grade book terecht komt.

 1. Vul onder Attempts Allowed in hoe vaak studenten de quiz kunnen maken en klik op Apply.
 2. Selecteer welke inleverpoging(en) meetelt/meetellen in de beoordeling van de quiz:
  • Highest Attempt: alleen de poging met de hoogste score telt mee.
  • Lowest Attempt: alleen de poging met de laagste score telt mee.
  • Average of all Attempts: de eindscore is het gemiddelde van de scores van alle pogingen.
  • First Attempt: alleen de eerste poging telt mee.
  • Last Attempt: alleen de laatste poging telt mee.
 3. Zet een vinkje onder Retake Incorrect Questions Only om de studenten bij een tweede poging alleen de vragen te tonen die ze eerder fout hadden beantwoord.
 4. Onder Advanced Attempt Conditions kun je aangeven of studenten een bepaalde score op een inleverpoging moeten behalen om nog een poging te mogen doen. Je kunt zowel een minimum- als een maximumscore instellen.
 5. Klik op Save and Close om je wijzigingen op te slaan en terug te keren naar de Quizhomepage.

Je kunt bepaalde studenten meer/minder inleverkansen geven. Dit doe je onder het Restrictions tabblad.

Je kunt altijd een grade item koppelen aan een quiz, ook als er al studenten zijn die de quiz hebben gemaakt. De cijfers worden dan automatisch gesynchroniseerd in het grade book.

Previous Article Hoe voeg ik een quiz toe aan Content?
Next Article Hoe beoordeel ik een quiz (grade item)?