ICT in het Onderwijs

Hoe beoordeel ik een quiz (grade item)?

Updated on

Als je een quiz wilt beoordelen aan de hand van een grade item, moet je eerst een grade item koppelen aan de quiz. Hoe je dit doet, lees je in het artikel Hoe koppel ik een grade item aan een quiz?

 • Klik op Activities in de navbar van je cursus en dan op Quizzes. Je landt op het Manage-Quizzes tabblad.
 1. Klik op het pijtlje achter de quiz die je wilt beoordelen.
 2. Klik op Grade. Je landt op het Users tabblad.

Users

 1. Op het  Users tabblad zie je de naam van elke student in de cursus met alle quizpogingen die zij hebben voltooid.
 2. Je hebt drie opties om te filteren:
  • Onder View By selecteer je of je alle studenten onder elkaar ziet (User) of alle studenten uit een bepaalde groep (Groups). Klik op Apply om de selectie toe te passen.
  • Zoek in Search For naar een specifieke student.
  • Onder Restrict to selecteer je of je alleen studenten wilt zien die:
   • geen quizpoging hebben voltooid;
   • wel een quizpoging hebben voltooid;
   • een quizpoging/quizpogingen hebben openstaan;
   • al een beoordeling hebben;
   • reeds bekeken quizpogingen hebben.
  • Vink Users who are exempt aan als je studenten wilt zien die vrijstellingen hebben.
  • Onder Restrict to kun je ook selecteren welke vragen met een bepaalde status je wilt zien:
   • All evaluations: alle vragen;
   • Published evaluations: gepubliceerde en beoordeelde vragen;
   • Unpublished evaluations: ongepubliceerde en beoordeelde vragen;
   • Pending evaluations: onbeoordeelde vragen.
 3. Klik op More Actions om de weergave-instellingen van de tabel te veranderen. Klik vervolgens op Display Options.
  • Onder Display Options kun je instellen welke details van een quizpoging je ziet op onder Users en Attempts: de behaalde score (Quiz Score), het gebruikte grade scheme (Percent), en wanneer een poging is voltooid (Completed).
 4. Klik op een poging om deze te beoordelen.
 1. Onder Attempt kun je wisselen tussen pogingen van dezelfde student.
 2. Onder Attempt... zie je de details van de quizpoging.
 3. Klik op Reset Evaluation om de poging automatisch te beoordelen. NB: als je hierop klikt dan overschrijf je elke wijziging die je tot nu toe hebt gemaakt in de beoordeling van deze poging.
 4. Vul eventueel handmatig een score in.
 5. Onder Student View Preview zie je op welke manier studenten hun score zien. Klik op het pijltje om de instellingen aan te passen. NB: door deze instelling hier aan te passen, overschrijf je de default view voor dit grade item.
 6. Vul onder Attempt Feedback eventueel feedback in voor deze score. Deze feedback is altijd zichtbaar voor de student.
 7. Onder Quiz Results zie je per quizvraag de gegeven antwoorden, de goede antwoorden en de score die Brightspace heeft toegekend per vraag. Je kunt per vraag eventueel de score aanpassen en feedback toevoegen (of standaardfeedback aanpassen) voor de student.
 8. Klik op Publish om het cijfer te publiceren of Save Draft om het cijfer nog niet te publiceren. Wanneer er al een cijfer toegekend is kun je kiezen tussen Update om het cijfer te updaten of Retract om het cijfer weer in te trekken.

Attempts

 1. Op het Attempts tabblad zie je in de tabel alle quizpogingen van alle studenten onder elkaar.
 2. Je kunt filteren op quizpoging, in plaats van op student:
  • Onder Restrict to seleteer je of je alle voltooide pogingen wilt zien, voltooide pogingen binnen een bepaald tijdsbereik, pogingen die nog niet zijn voltooid of pogingen die je al eerder hebt bekeken.
  • Vervolgens kun je selecteren of je beoordeelde en/of niet-beoordeelde pogingen wilt zien, of je alleen pogingen wilt een met een score hoger of lager dan een bepaald percentage of binnen een bepaald bereik, pogingen die zijn voltooid voor en/of na een bepaalde datum of pogingen van studenten met vrijstellingen.
 3. Klik op een quizpoging om deze te beoordelen. Je komt terecht in hetzelfde scherm als wanneer je op het Userstabblad op een quizpoging klikt.
 4. Als een student een quiz opnieuw heeft gemaakt, dan kun je hier klikken om die poging te beoordelen.

Questions

Vanaf het Questions tabblad kun je quizpogingen per vraag beoordelen, in plaats van per poging of student.

 1. Selecteer Grade Individual Responses om de gegeven antwoorden te beoordelen.
  • Vink Hide learner's names aan als je bij het beoordelen van de antwoorden niet wilt zien wie welk antwoord heeft gegeven. NB: deze optie staat default uit.
  • Vink View Evaluated responses uit als je geen antwoorden wilt beoordelen die jij of een andere docent in de cursus al een keer hebt beoordeeld. NB: deze optie staat default aan.
 2. Selecteer Update All Attempts aan als je alle quizpogingen wilt updaten na het aanpassen van een quizvraag.
 3. Klik op een vraag om de antwoorden te beoordelen.

Als je een quizvraag hebt aangepast nadat studenten al quizpogingen hebben ingeleverd, dan zie je de oude vraag/vragen onder Questions that are not in the quiz anymore.

 1. Gebruik de pijltjes of klik op de nummers om te navigeren naar een volgende/vorige quizpoging.
  • Je kunt meerdere pogingen op een pagina laten tonen, zodat je minder hoeft te navigeren. Klik hiervoor op het pijltje en selecteer in het het dropdownmenu hoeveel antwoorden je op een pagina wilt zien.
 2. In de grijze balk zie je welke student een antwoord heeft gegeven. NB: als je Blind Marking hebt aangezet, dan zie je hier geen naam, maar krijgen alle quizpogingen een nummer.
 3. Onder de grijze balk zie je het gegeven antwoord. Als er een vinkje achter het antwoord staat, dan heeft Brightspace deze beoordeeld als correct.
 4. Onder Score zie je de huidige score voor het antwoord. Deze kun je eventueel aanpassen.
 5. Klik op Expand question feedback om eventueel feedback toe te voegen of de eventuele standaardfeedback aan te passen voor de student.
 6. Klik op Save om de score en feedback op te slaan, op Save and Continue om de beoordeling op te slaan en direct te navigeren naar de volgende quizpoging of op Go Back to Questions om terug te keren naar het Questions tabblad.

Je bladert door alle quizpogingen van alle studenten. Als studenten meerdere pogingen hebben gedaan en je hebt Blind Marking aangezet, dan zie je dus niet wanneer je de volgende student beoordeelt. Als je alle quizpogingen wilt beoordelen is dit geen probleem. Als je alleen een bepaalde quizpoging wilt beoordelen (bijvoorbeeld alleen de laatste poging), dan is deze manier van werken niet handig. Om jezelf tijd te besparen kun je Blind Marking uitzetten of de quizpogingen beoordelen per poging, in plaats van per vraag.

Beoordelingen publiceren en pogingen exporteren

 1. Navigeer naar Users of Attempts.
 2. Vink de quizpogingen aan waarvan je de feedback wil publiceren.
 3. Klik op Publish Feedback. Als je in de instellingen van de quiz hebt aangevinkt dat beoordelingen automatisch in het grade book komen, dan staan alle pogingen standaard aangevinkt. NB: als je niet alle beoordelingen wilt publiceren, vink je de betreffende pogingen uit.
 4. Je kunt de quipogingen ook exporteren naar een .csv-bestand (Export to CSV) of een Excelbestand (Export to Excel) of de event logs exporteren naar een .csv-bestand (Export Event Logs). NB: een event log is een overzicht van wanneer een quizpoging door welke student is geopend, ingevuld en opgeslagen.
Previous Article Hoe koppel ik een grade item aan een quiz?
Next Article Hoe pas ik de beoordeling aan na het aanpassen van een quizvraag?