ICT in het OnderwijsHandleidingen voor studenten (NL)Cirrus Student ToetsafnameHoe kan ik gebruik maken van ReadSpeaker tijdens mijn toets?

Hoe kan ik gebruik maken van ReadSpeaker tijdens mijn toets?

Als je recht hebt op de voorziening voorlees software, zal dit voor je aangezet worden in Cirrus. Cirrus maakt gebruik van Readspeaker. Er wordt een oefentoets voor je klaargezet zodat je alvast kunt zien hoe het werkt in Cirrus.

Voordat je aan de toets begint is het belangrijk om de taal instelling van Cirrus aan te passen. Deze taal wordt gebruikt door Readspeaker om voor te lezen.

 1. Start met het instellen van de taal naar de taal van het tentamen. Readspeaker neemt deze instelling over en leest tekst voor in de geselecteerde taal. Deze is na het starten van de toets niet meer te wijzigen.
 2. Druk vervolgens op Toets Starten achter het tentamen dat daar voor jou klaar staat. 

Om gebruik te maken van de ReadSpeaker tijdens de toets, dien je deze middels het 'schuifbalkje' aan te zetten. Let op: als je deze aanzet kun je geen antwoord selecteren of invullen. Door het 'schuifbalkje' weer terug te zetten naar 'uit' kun je een antwoord op de vraag geven en daarna verder navigeren naar de volgende vraag.

De werking van readspeaker

Als je ReadSpeaker aan hebt gezet heb je de volgende mogelijkheden:

 1. Klik op Luisteren om het voorlezen te starten. Er klapt het menubalkje open en je ziet extra buttons verschijnen:  
 2. Pauzeren van het voorlezen.
 3. Stoppen van het voorlezen.
 4. Terugspoelen of vooruitspoelen.
 5. Volume aanpassen van de voorleesstem.
 6. Voorleessnelheid aanpassen.
 7. Sluit de menubalk.

Selecteren van tekst

 1. Selecteer een gedeelte of volledige tekst die je wilt laten voorlezen.
 2. Na het selecteren zal er een pop-up met de tekst 'Lees Voor' verschijnen. Klik hierop om de geselecteerde tekst te laten voorlezen.

Bijlage laten voorlezen

Als er een PDF bijlage zit bij een vraag of op de Introductiepagina en je opent deze, staat er een Lees voor button. Selecteer je geen tekst dan start het voorlezen van bovenaf. Selecteer je wel tekst dan kun je het geselecteerde gedeelte laten voorlezen.

Let op: als je het antwoord wilt invullen of selecteren zul je de ReadSpeaker weer uit moeten schakelen.