ICT in het Onderwijs

Hoe maak ik een sectie aan?

Updated on

Met secties deel je je toetsen op in verschillende onderdelen. Elke sectie schetst een bepaalde context of situatie waaronder je vragen uit de itembibliotheek kunt scharen. Je kunt secties ook gebruiken om een casus te beschrijven en hier bepaalde vragen bij te plaatsen over deze casus.

Er zijn twee verschillende type secties:

 1. In de vaste sectie worden de vragen al binnen de collectie toegevoegd aan een sectie. De sectie en de vragen vormen een geheel. De vragen kunnen dan ook niet meer los gebruikt worden. Daarnaast kun je ook de cesuur instellen (van één of meerdere secties in de toets) of een student de vragen uit de sectie voldoende heeft begrepen. Als deze cesuur niet wordt gehaald resulteert dit automatisch in een Onvoldoende voor het gehele tentamen.
 2. In flexibele sectie worden de vragen bij het samenstellen van het tentamen toegevoegd aan de sectie. Bij een ander tentamen kunnen de vragen wel los gesteld worden.

Allebei de types worden aangemaakt in de collectie.

Algemene instellingen voor een sectie

 1. Geef de sectie een duidelijke titel.
 2. Voeg eventueel een mediabestand of een bron (pdf) toe. Het is mogelijk om 1 of meerdere bestanden te koppelen.
 3. Beschrijf de context of casus.
 4. Het is mogelijk om een introductie pagina voor het begin van een sectie te plaatsen. De tekst voor deze pagina wordt hier ingevuld.
 5. Klik op Leerdoel koppelen om een leerdoel aan de sectie te koppelen. Dit leerdoel overruled de leerdoelen van de individuele vragen.
 6. Klik op Taxonomie selecteren om de taxonomie te kiezen. Deze taxonomie overruled de taxonomieën  van de individuele vragen
 7. Selecteer Summatief om dit item in een summatieve toets te kunnen gebruiken.
  Zie Standaardinstellingen bij items voor meer informatie over de overige instellingen die je onder Tags kunt vinden.
 8. Klik op Voorbeeld om te zien hoe studenten de vraag te zien krijgen. Klik op Opslaan en sluiten om terug te keren naar de itemspagina.

Vaste sectie

Bij een vaste sectie worden de vragen in de collectie al aan de sectie toegevoegd.

 1. Klik op het tabblad Vragen om de bijbehorende vragen te zien en toe te voegen.
 2. Klik op Vragen toevoegen om een vraag aan de sectie toe te voegen. Alleen vragen die niet al gebruikt zijn in een tentamen kunnen worden toegevoegd aan een sectie.
 3. Selecteer een vraag en klik op Verwijderen om de vraag te verwijderen.
 1. Klik op het tabblad Instellingen om de instellingen van de sectie te definiëren.
 2. Vul hierin de het aantal minuten dat een kandidaat aan deze sectie mag besteden. Laat dit leeg als er geen maximale tijd is die de kandidaat aan de vraag mag besteden.
 3. Vink Sectieintroductie-pagina weergeven aan als je deze pagina wilt weergeven voor de start van een sectie. Het tonen is alleen zinvol als je de maximale tijd voor sectie hebt ingesteld.
 4. Selecteer Gedetailleerde informatie verbergen als je deze informatie niet op de sectieintroductie-pagina wilt tonen.
 5. Klik op Geavanceerde opties weergeven om alle opties te zien.
 6. Hier kun je een cesuur instellen die van toepassing is voor deze sectie.
  Bij het gebruik van deze cesuur zal het resultaat van de toets leiden tot een Voldoende of Onvoldoende van de gehele toets. Voldoet de student niet aan de cesuur van de sectie dan scoort hij/zij voor het tentamen een Onvoldoende, ook al scoort de student de overige losse vragen een voldoende.
  Voorbeeld: er zijn 3 secties met een cesuur van 75% in de toets opgenomen en losse vragen, dan dient de student alle drie de secties te behalen met een percentage van 75% of hoger om een Voldoende te scoren. Is er één niet gehaald dan kan de student geen Voldoende halen voor deze toets. Deze cesuurinstelling is leidend (overschrijft) ten opzichte van de cesuur zoals ingesteld in het Form.
 7. Geef hier aan hoeveel vragen in deze sectie beantwoord moeten worden door de kandidaat. De kandidaat kan zelf kiezen welke vragen hij vervolgens beantwoordt.
 8. Wanneer je audio gebruikt in je vragen, kan je dit hier instellen.
 9. Klik op Opslaan en sluiten om de wijzigingen op te slaan en het scherm te sluiten.

Stel je kiest ervoor om de kandidaat 2 van de 4 vragen te laten beantwoorden: nadat de kandidaat de eerste twee vragen beantwoord heeft, worden de overige vragen read only. Als de kandidaat een ander antwoord weer leeg maakt, kan hij een andere vraag beantwoorden.

Nadat een sectie gebruikt is in een tentamen, zijn er nog maar beperkte mogelijkheden voor aanpassingen. Het is alleen mogelijk om de titel, de sectie text en het toevoegen /verwijderen van bronnen / mediabestanden. Als je andere wijzigingen wil doorvoeren, kun je het beste de sectie kopiëren.

Flexibele sectie

De flexibele sectie wordt aangemaakt met de algemene instellingen. Tijdens het samenstellen van de toets (in het form) worden de vragen aan de sectie gekoppeld. Zie hoe bepaal ik de inhoud en vorm van mijn toets voor meer informatie over het opmaken van een toets.

 • Klik op Sectie toevoegen om een sectie aan de toets toe te voegen.
 1. Je landt op het tabblad Sectie kiezen.
 2. Selecteer de sectie waaraan je vragen wilt toevoegen.
 3. Klik op Opslaan.
 4. Klik op het vergrootglas om de sectie tekst te zien.
 1. Klik op Vragen kiezen om vragen toe te voegen aan de sectie.
 2. Sleep de gewenste vragen naar het vlak.
 3. Zet het vinkje als wilt dat de vragen in de sectie in een willekeurige volgorde getoond worden.
 4. Klik op Opslaan.
 • Ga naar tabblad Opties als je een maximale toegestane tijd wilt instellen, die kandidaten aan deze sectie mogen besteden.
Previous Article Hoe maak ik een bestand als antwoorditem aan?
Next Article Hoe maak ik een pagina aan?